NET OPEN: De nieuwe studio van baby- en zwangerschapsfotografe Joke: “Een geboorte is veel verbindender dan een huwelijk”

 

Sinds kort heeft Pure Life Fotografie, de zaak van Joke Van Eeghem (35), een nieuw nestje gevonden in het Asiat Park. In een oude militaire loods vind je sindsdien een knusse fotostudio waar zwangere vrouwen en piepjonge baby’s op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Het begon allemaal met een eigen kindje. “Die foto’s, da’s mijn heiligdom”

De studio bevindt zich midden in een industriële omgeving. Een nieuwe toegangspoort en een vernieuwd dak zijn onderweg, weet Joke. Toch is het er nu al gezellig toeven. “Veel vrouwen hebben nog nooit een fotoshoot meegemaakt en komen gestresst binnen. Ik hoor gelukkig vaak van klanten dat ik ze goed op hun gemak kan stellen.”

De kunstvorm heeft haar van kindsbeen af geboeid. “Mijn moeder fotografeerde iedereen die het wilde toelaten”, zegt Joke. “Toen we in 2012 naar Curaçao verhuisden, werd het voor het eerst mijn beroep.” Joke legde huwelijken en andere evenementen vast, de link met baby’s en zwangere vrouwen was er nog niet. “Tot ik zelf zwanger werd.”

Zo’n acht jaar geleden was Joke in verwachting. “Toen pas stond ik erbij stil hoe invloedrijk die periode wel is”, zegt ze. “Een vriendin had een fotoshoot geregeld. Na de geboorte maakte ik zelf kunstwerkjes van mijn eigen kind. Die foto’s zijn een heiligdom.”

 

Ze besloot voluit voor deze niche te kiezen. “Een huwelijk vind ik veel minder belangrijk dan het krijgen van een kind”, legt ze uit. “Een geboorte is ook veel verbindender dan een stukje papier.” In 2019 keerde het gezin terug naar België en begon ze haar zaak. “Mijn eerste studio was in de living”, zegt ze. Na omzwervingen via de Leuvensestraat en de Kruitfabriek is er nu de nieuwe studio in het Asiat Park.

Culturen

Joke is West-Vlaams van origine, maar voelt zich thuis in Vilvoorde, waar ze ook woont. “Ik omring me graag met veel culturen”, zegt ze. “De vrouwen die ik fotografeer komen uit heel België. Vaak zijn ze ook buitenlands. Daar leer je heel veel van over hoe er met zwangerschappen en baby’s wordt omgegaan. In India is het bijvoorbeeld verboden om het geslacht van het kind te weten voor de geboorte. Ook krijgen vrouwen er een jaar geboorteverlof, doorbetaald.”

Wie een fotoshoot bestelt bij Joke, kan dat doen op een plek naar eigen keuze, of in de studio in Vilvoorde. Een rek met kleren vult een muur. “Vaak voelen vrouwen zich niet zo goed in hun vel”, zegt ze. “Daarom heb ik deze speciale zwangerschapskleren. Ook zijn er stoffen waar ik zelf een kleedje maak. Sommige vrouwen gaan helemaal over the top en kleden zich helemaal op als een prinses.”

28 weken

Meestal hebben de klanten weinig ervaring als model. “Ik hoor vaak dat ik de vrouwen goed op hun gemak kan stellen”, zegt Joke. “Ook heb ik veel geduld met de baby’tjes. Dat is ook wel nodig.” Wanneer kan je best bij Joke langsgaan voor een fotoshoot? “Zo rond 28 weken zwangerschap is ideaal”, zegt ze. “Dan is het buikje mooi zichtbaar, maar zijn de kwaaltjes er nog niet. Meestal vinden de shoots tussen de 28 en de 32 weken plaats.”

Baby’s zijn altijd welkom. “De slapende baby’s zijn vaak een week oud”, klinkt het. “Vanaf twee maand lachen ze al leuk mee en is er meer interactie. Ook zorg ik voor een gepersonaliseerd decor voor een eerste verjaardag. Inclusief taart waar het kindje mee kan spelen. Dat is altijd een hele opruim achteraf.”

 

Workshops

“Er is te weinig te doen voor zwangere vrouwen en toekomstige papa’s”, gaat Joke verder. “Rond de geboorte van een kind is er soms weinig sociaal contact. Daarom willen we meer zijn dan een fotostudio. We willen ook workshops organiseren voor jonge ouders. Daar kan je elkaar ontmoeten, maar net zo goed jezelf creatief uitleven. Via onze website (purelifefotografie.be) blijf je op de hoogte van onze events.

Geschreven door  Tom Van De Pol