Als ouder van een pasgeboren baby staat alles in het teken van hem/haar. Je bent ontzettend dankbaar voor je baby en wilt uiteraard die eerste momenten op foto laten vastleggen. Zo kan je die bijzondere herinneringen later altijd heroproepen. 

Ik wil dat onze fotoreportage een vreugdevolle ervaring wordt, zonder stress.  Omdat ik weet hoe stressvol een fotoshoot kan zijn, zeker als je weinig of niet hebt geslapen, heb ik enkele tips samengesteld om je vlot door de voorbereiding heen te helpen. 

Als er iets niet duidelijk is en/of je nog vragen hebt, dan mag je me uiteraard altijd contacteren. Ik help je met veel plezier! 

Tip 1. Voeding

Voed je baby 3 uur voor de geplande tijd van de fotoshoot. Probeer daarna tot vlak voor de fotoshoot niet meer te voeden. Woon je ver weg? Dan mag je je baby uiteraard ook gewoon in m’n studio voeden. We proberen de reportage zo te plannen dat dit ongeveer gelijk loopt met het reeds bestaande drink-schema van de baby. 

Met een volle buik wordt een baby vanzelf rustig en zal hij/zij snel slapen. Dit zorgt voor een goeie start van de fotoshoot. Krijgt je baby nog honger tussen de voeding voor de shoot en tijdens de shoot, dan moet je hem/haar uiteraard voeden. Probeer in dit geval om de baby vooral te sussen en geen volledige voeding aan te bieden. 

Geef je borstvoeding? Bekijk dan de voedingstips op m’n blog. Daar vermeld ik verschillende voedingswaren die je het beste 48 uur voor je sessie vermijdt. Elke baby is anders, maar uit persoonlijke ervaring heb ontdekt dat bepaalde voedingsmiddelen echt een invloed hebben op de baby. 

Tip 2. Hou een flesje melk bij de hand

Tijdens een fotoshoot bestaat de kans dat de baby onrustig wordt. Als we midden in een pose werken, is het gemakkerlijker om een flesje klaar te hebben om de onrust te stillen. Als we de baby aan de borst laten drinken, wordt hij/zij helemaal uit de “flow” van de fotoshoot gehaald. 

Geef je borstvoeding? Probeer dan wat melk te pompen en mee te brengen. Heb je liever niet dat je baby van een flesje drinkt? Dat is uiteraard geen enkel probleem, dan laten we je baby uiteraard drinken aan de borst als hij/zij honger heeft. 

Geef je flesvoeding? Breng dan wat extra flessen mee. Tijdens newborn fotoreportages worden baby’s vaak extra hongerig.

Tip 3. Hou een fopspeen bij de hand

Zelfs als je liever niet hebt dat je baby er gewoon aan wordt, zorg je er toch best voor dat er eentje aanwezig is. Het zal de fotoshoot een stuk vlotter laten verlopen. Sommige baby’s hebben een enorme zuigreflex en dan is een fopspeen de enige manier om hem/haar rustig te krijgen. Andere baby’s zijn helemaal niet geinteresseerd in een speen. Maar is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en er eentje mee te brengen. 

Tip 4. Kledij & de luier

Verschoon je baby voor de laatste voeding voor de fotoshoot met een frisse, schone luier. Doe deze losjes aan zodat er geen drukplekjes op de huid zichtbaar worden. Bij een geposeerde fotoshoot is het niet nodig om je baby weer helemaal aan te kleden. Trek je baby enkel een pamper aan en wikkel hem/haar in een dekentje of trek je baby makkelijk zittende kledij aan (die makkelijk af te doen zijn). Stel dat de baby in slaap valt tijdens het voeden of tijdens de autorit, dan kunnen we alsnog de kleertjes makkelijk aftrekken, zonder de baby wakker te moeten maken.

Tip 5. Hou je baby warm

Pasgeborenen zijn gewend om zich in een kleine, warme plaats te bevinden. Daar zijn ze de afgelopen negen maanden geweest en ze voelen zich niet op hun gemak als ze het koud hebben. Dat is ook de reden waarom ik het in m’n studio extra warm maak. Ik zorg uiteraard ook voor voldoende dekens die we tussen de foto’s door kunnen gebruiken. 

Tip 6. Extra kledij voor jezelf

Breng ook fotogenieke kledij mee voor jezelf en je partner en het liefst ook extra. Heel vaak vind een baby het nodig om 1 van jullie nat te plassen tijdens de fotoshoot. Dan ben je daarop in elk geval voorbereid. 

Tip 7. Wees geduldig

Nadat je baby zijn / haar buik vol heeft gedronken, is het mogelijk dat hij / zij niet onmiddellijk in die diepe slaap valt die we nodig hebben voor het maken van foto’s (bij de Cuteness Overload & Sweetly Swaddled fotoshoot). Maak je echter geen zorgen, ik heb verschillende technieken waardoor een baby sneller kan slapen. Het allerbelangrijkste is echter dat de omgeving rust uit straalt. Een baby heeft onzichtbare voelsprieten en voelt alles precies aan, van zodra je gestresst raakt om wat voor reden dan ook, zal je baby het voelen en wordt het een lastige fotoshoot. Ik neem alle tijd die nodig is om de beste foto’s te maken, zonder tijdsdruk. 

Tip 8. Heb er vrede mee dat je misschien op de foto moet (ook als je niet wilt)

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip: heb er vrede mee dat je misschien mee op de foto moet en wees hierop voorbereid (ook als je een fotoshoot hebt geboekt van alleen je baby). Als ik merk dat de baby enkel rustig wordt bij jou, dan kan ik je vragen om hem/haar te kalmeren, door hem/haar vast te houden, te schommelen en eventueel te voeden. Zo voelt de baby dat alles ok is. Sommige baby’s hebben nu eenmaal de nood om vast gehouden te worden. 

Ik weet dat veel nieuwe moeders niet staan te springen om op camera te staan, want je bent doodmoe, hebt nog een buikje … Dat begrijp ik uiteraard volledig. Eerst en vooral wil ik zeggen, je verdient het wel degelijk om gefotografeerd te worden, dit is een nieuwe levensfase voor je en deze foto’s zullen de meest gekoesterde foto’s worden. Wil je echter absoluut niet op foto? Dan kunnen we dit uiteraard omzeilen en zal ik bv. enkel gebruik maken van je liefhebbende armen rond de baby …